Ratsastusterapia
15789
page-template-default,page,page-id-15789,page-child,parent-pageid-15615,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-15927

Ratsastusterapia

Ratsastusterapiassa hevonen ja talliympäristössä toimiminen ovat keskeiset toimintakykyä mahdollistavat tekijät. Usein ratsastusterapia on osa lapsen kokonaiskuntoutusta ja sen tavoitteet ovat yhtenevät fysio- ja toimintaterapian tavoitteiden kanssa. Monilla lastenneurologisilla asiakkailla kuntoutuminen on vuosia kestävä prosessi ja motivaatiota kuntoutukseen lisää menetelmien sekä toimintaympäristön vaihtaminen jaksoittain. Usein ratsastusterapia on lapsille mielekäs ja tehokas kuntoutusmuoto, pitäen yllä motivaatiota haasteellistenkin taitojen oppimisessa. Joillekin lapsille ratsastusterapia on ainoa motivoiva terapiamenetelmä.

Ratsastusterapiassa lapsen kuntoutumisen tavoitteena voi olla suoritusten tasolla liikkumisen ja/tai käden hienomotorisen käyttämisen kehittyminen, tehtävien tekeminen alusta loppuun, tarkkaavaisuuden ylläpitämisen lisääntyminen toiminnoissa, stressin ja muiden psyykkisten vaateiden käsittely, kommunikoinnin lisääntyminen, käyttäytymisen säätelyn kehittyminen. Vuorovaikutus on keskeinen osa ratsastusterapiaa, mutta vuorovaikutuksessa lapsen kanssa pääroolissa on hevonen. Vuorovaikutus hevosen kanssa on selkeästi monelle lapselle vapauttavaa, terapeutin ollessa vain osa kokonaisuutta.

Talliympäristö ja hevosen kanssa työskentely maasta tai selästä on runsaasti aistikokemuksia tuottavaa toimintaa. Se auttaa käsittelemään aistimuksia: sekä herkästi aistimuksiin reagoivat että aistimuksiin alireagoivat lapset pystyvät usein ratsastusterapiassa jäsentämään aistitietoa hyvin, mikä näkyy ulospäin tavoitteellisena toimintana. Ratsastusterapiassa lapset hoitavat hevosia, tekevät tallitöitä, seurustelevat hevosten kanssa ja ratsastavat. Metsälenkki pientä Kirppu-hevosta taluttaenkin voi kuulua terapiatuntiin.

Ratsastusterapiaa toteutamme kotitalilla Maskussa. Hevosemme ovat koulutettu työskentelemään lasten kanssa ja ottavat innolla vastaan kaikki lapsiasiakkaat. Ratsastusterapia toteutetaan Kelan lääkinnällisenä kuntoutuksena tai julkisen terveydenhuollon sopimushinnoin. Ratsastusterapiaa ei voi ostaa omakustanteisena.